Massagetherapie bij artrose aan knie

Pijnlijke en stijve spieren en gewrichten door artrose? Massagetherapie verlicht jouw klachten

Massagetherapie bij artrose aan knie

Artrose is een veelvoorkomende, reumatische aandoening die kan leiden tot verminderde beweeglijkheid van gewrichten. Ook pijn kan een rol spelen bij mensen die artrose hebben. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht achteruit. Daardoor kan het de krachten die op de botten neerkomen, niet goed meer opvangen. Zo ontstaat er vervorming of schade aan het gewricht.

Artrose komt vaak voor in combinatie met o.a. hart- en vaatziekte, diabetes type 2, overgewicht of depressie. Ook vrouwen die in de overgang zijn geweest, hebben een grotere kans op het krijgen van artrose, voornamelijk door veranderingen in de hormoonhuishouding.

De symptomen van artrose zijn pijn (al hoeft dit niet altijd het geval te zijn), stijfheid van de gewrichten, met name ’s morgens bij het opstaan, geluiden die het gewricht maakt, beperkte beweeglijkheid of het ‘op slot’ zitten van het gewricht en verandering van de vorm van het gewricht. Dit laatste is voelbaar bij druk op de randen van het gewricht.

Massagetherapie kan helpen om de pijn te verminderen en beweeglijkheid te vergroten. Door te masseren en het gewricht te mobiliseren verbeteren de doorbloeding en de mobiliteit en nemen de spierspanning en de pijn af. Beïnvloedt artrose jouw leven door pijn of verminderde beweeglijkheid? Neem dan eens contact met me op om te kijken of jij baat hebt bij massagetherapie.

Nieuwe behandeling: sporttherapie

Sinds kort ben ik ook gediplomeerd sporttherapeut. Dat houdt in dat ik met verschillende massagetechnieken klachten en blessures kan behandelen. Vaak gaat het dan om (rest)klachten na een blessure of pijntjes waarvan je denkt ‘dit gaat niet meer vanzelf over’.  Bijvoorbeeld  aan je onder- of bovenbeen (enkel, knie, kuit, lies, hamstrings), slijmbeurs- of peesontstekingen, lage rugklachten, tenniselleboog of nek- en schouderklachten.

Sporttherapie is dus niet alleen een interessante massagetherapie voor sporters. Het kan je ook helpen als je te maken hebt met overbelasting door werk, of als je een periode van ziekte of stress hebt doorgemaakt waardoor je lijf protesteert.

Meer weten? Kijk hier.

tips voor een lenig lijf

5 Tips voor een leniger lijf

5 tips voor een lenig lijf

Kun jij met gestrekte benen met je vingers de grond aanraken? Als het antwoord nee is, is dat helemaal niet gek. De meeste mensen trainen op kracht en uithoudingsvermogen, en niet op lenigheid. Toch is die lenigheid misschien wel net zo belangrijk voor je fysieke fitheid als kracht en uithoudingsvermogen. Door je lichaam te trainen op lenigheid zul je merken dat je makkelijker beweegt en minder snel klachten ontwikkelt.

Ik had altijd veel last van een hoge spierspanning en stijve spieren na het sporten. Door (bijna) dagelijks te rekken zijn mijn spieren veel soepeler geworden. Ik doe de rekoefeningen iedere ochtend, als het even kan in de buitenlucht. Een heerlijke start van de dag. Met deze 5 tips krijg ook jij een leniger lijf! 

Tip 1: Rekken, rekken, rekken.

Met rekken voorkom je dat je spieren korter worden. Rek daarom sowieso na het sporten. Dan zijn je spieren warm en goed doorbloed en gaat het rekken makkelijker.

Tip 2: De 30 seconden regel.

Hou de rek minimaal 30 seconden vast. Die tijd hebben je spieren en pezen nodig om zich aan te passen aan je houding. Rek niet gelijk maximaal als je spieren nog niet warm zijn maar bouw het rustig op.

Tip 3: Rek je nek.

Rekken tijdens het werk is aan te raden, zeker als je veel achter een beeldscherm zit. Rek je nekspieren een paar keer per dag om te voorkomen dat je nek stijf wordt. Als je een kop koffie zet voor jezelf kun je die tijd net zo goed gebruiken om je nek even los te maken toch?

Tip 4: Rekken op een rustdag.

Gun jezelf en je spieren ook rekoefeningen op de dagen dat je geen kracht- of duurtraining doet. Een extraatje waardoor je nog leniger wordt. Het beste moment is in de ochtend, direct na het opstaan. De stretches stimuleren de doorbloeding van je spieren en het bindweefsel en zo begin je soepel aan je dag!

Tip 5: Adem in, adem uit.

Let bij je rekoefeningen ook eens op je ademhaling. Dan word je stretch nog effectiever. Adem rustig en diep in. Op een uitademing geef je rek. Hou dit 30 seconden vast. Probeer daarna op je ademhaling wat verder te gaan en dit ook weer 30 seconden vast te houden.

bron: www.triggerpointcoach.nl

corona lockdown

Corona update 14 – Tijdelijke sluiting vanwege corona lockdown

Vanwege de corona lockdown moeten contactberoepen tijdelijk de deuren sluiten. Dit betekent dat Muscles and more gesloten is tot en met 14 januari 2022. Alle geplande afspraken in deze periode komen helaas te vervallen. 
 
Wil je alvast een nieuwe massage inplannen? Dat kan heel eenvoudig via mijn online agenda.
 
Ik wens je hele fijne feestdagen en een hoopvol en gezond 2022!
corona lockdown
corona openingstijden

Corona update 13 – Geef je weerstand een boost, boek nu jouw massage!

corona openingstijden

Na de persconferentie van 26  november zijn de openingstijden van contactberoepen, waar ook massagesalons onder vallen, tijdelijk aangepast. Gelukkig blijft Muscles and more open en kun je tussen 08.00 en 17.00 uur gewoon je massage boeken, ook op zaterdag! Juist nu er minder kan en de dagen korter worden, zorgt een massage voor een boost van je weerstand. Zie ik je snel?

Corona update 11 – Mondkapje per 6 november 2021 verplicht

Vanwege het toenemende aantal covid besmettingen geldt per 6 november 2021 de mondkapjesplicht weer op meer locaties. Ook bij massagesalons is het vanaf deze datum verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geldt voor de masseur en voor de klant. Het is niet verplicht om een coronatoegangsbewijs te tonen. 

Je kunt dus nog steeds met een gerust hart een afspraak voor een massage maken. Vergeet niet je mondkapje mee te nemen. Ik hoop je snel te ontmoeten!

cupping

Last van cellulite? Dan is cupping misschien iets voor jou!

cupping

Veel vrouwen, jong en oud, hebben cellulite. Cellulite of ‘sinaasappelhuid’ kenmerkt zich door kussentjes op de huid, vaak zit dit op de bovenbenen, dijen en heupen. Cellulite kan vervelend zijn. Bijvoorbeeld omdat het gevoelig is bij aanraking. Of uit esthetisch oogpunt, wanneer de huid er bobbelig uit ziet. Iets wat vooral in de zomermaanden als minder prettig wordt ervaren. In dit artikel leg ik uit wat de oorzaak is van cellulite, wat je er zelf aan kunt doen en hoe ik je kan helpen om dit probleem aan te pakken.

Ontstaan van cellulite

Vaak wordt gedacht dat cellulite te maken heeft met overgewicht. Dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Leefstijl, voeding en gewicht spelen wel een rol, net als aanleg.  Een hoog vetpercentage, roken, alcohol, weinig beweging en stress kunnen cellulite verergeren. Goed om te weten dat je dus zelf een aantal dingen kunt doen om cellulite in de hand te houden. Maar zelfs dan. Ik spreek vrouwen die een gezond gewicht hebben, een gezond voedingspatroon hebben, sporten, geen alcohol drinken en toch cellulite hebben. Dan kan cupping therapie een oplossing zijn.

Cellulite en cupping

Cupping is een vorm van bindweefselmassage waarbij met siliconen cups gif- en afvalstoffen uit het weefsel gehaald worden. Dat gebeurt door het ‘vacuüm’ zuigen van het bindweefsel. De stagnatie in het weefsel wordt uit de diepere lagen naar de oppervlakte gehaald en via de huid afgevoerd. Het bindweefsel krijgt zo weer meer souplesse en dat heeft een positief effect op de cellulite, die minder stug en gevoelig wordt. Ook qua uiterlijk gaat de huid er egaler uitzien. Cupping kan – zeker in het begin wanneer het bindweefsel nog stug is – wat pijnlijk of gevoelig zijn maar een goede behandelaar zal hier altijd rekening mee houden

‘Mijn benen zien er strakker uit, het voelt veel soepeler’

Eén van mijn cliënten is Roos. Zij kwam bij me omdat zij cellulite had op haar benen en heupen. Zij had hier last van als ze langere tijd achter elkaar stond of zat. De plekken werden dan gevoelig. Roos is een jonge vrouw, heeft een gezond gewicht en een gezonde leefstijl. In overleg met Roos zijn we gestart met behandelingen voor de heupen en benen aan de achterkant. In de tussentijd behandelde Roos zelf haar benen aan de voorkant thuis ook met cupping.

Roos is erg blij met het effect van de behandeling:  ‘Na de eerste paar behandelingen merkte ik al dat de doorbloeding in mijn benen was verbeterd. De laatste 5 behandelingen, die ook dicht op elkaar volgden, maakte het enorme verschil. Na de totale kuur voelen mijn benen (en bindweefsel) vele malen soepeler. Waar ik voorheen last kreeg van mijn benen wanneer ik lange tijd achter elkaar zat of juist moest staan, heb ik daar na de kuur veel minder last van. De doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen is aanzienlijk verbeterd! Mijn huid is ook zichtbaar opgeknapt. De bobbelige huid is verdwenen en mijn benen zien er strakker uit. Het voelt veel soepeler’.

Roos heeft de kuur als heel prettig ervaren. ‘Marjan bouwt de intensiteit van de behandelingen heel fijn op en werkt heel secuur. Een eerste behandeling kan gevoelig zijn, maar door het langzaam opbouwen van de intensiteit heb ik hier helemaal geen last van gehad. Marjan houdt hier goed rekening mee en tast dit elke keer goed af. Bij mij kon de intensiteit na een paar behandelingen juist omhoog, omdat het bindweefsel al soepeler was geworden en meer aankon. Ook aan dit feit merkte ik dus verschil en verbetering in de souplesse van het bindweefsel. Wanneer je last hebt van cellulite zou ik een behandeling bij Marjan zeker aanbevelen!’ 

Heb jij last van cellulite of wil je af van je sinaasappelhuid? Ik bespreek graag de mogelijkheden met je. Bijvoorbeeld tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Of kijk hier voor meer informatie over cupping.